© Lyubomir Ivanovlicencja: GNU FDL

Rdzeń sprzed niemal 3 milionów lat

22 sierpnia 2017, 10:24

Grupa badaczy z Princeton University, Scripps Institution of Oceanography, University of Maine i Oregon State University pozyskali z Antarktyki rdzeń lodowy liczący sobie 2,7 miliona lat. Swoim osiągnięciem pochwalili się podczas konferencji w Paryżu.



Dieta niskosodowa nie obniża ciśnienia

26 kwietnia 2017, 10:45

Badanie, w ramach którego przez 16 lat śledzono losy ponad 2600 kobiet i mężczyzn, wykazało, że spożywanie mniejszych ilości sodu nie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 16:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


Aedes aegypti

Wydalniczy sposób na komary i malarię

6 grudnia 2016, 11:47

Amerykanie opracowali eksperymentalną cząsteczkę, która nie szkodząc pszczołom, zaburza funkcje wydalnicze u komarów. VU041 jest wymierzona w przenoszące malarię Anopheles gambiae oraz będące wektorami m.in. wirusa Zika komary egipskie (Aedes aegypti).


Sól drogowa zmienia proporcję płci u żab

23 listopada 2016, 13:03

Sól drogowa zmienia proporcję płci w populacjach żyjących w pobliżu żab leśnych (Lithobates sylvaticus).


Polifenol zielonej herbaty zapobiega postępom tętniaka

24 sierpnia 2016, 10:08

Naukowcy z Uniwersytetu w Kioto zaobserwowali, że u szczurów, które piły roztwór galusanu epigallokatechiny (EGCG), polifenolu zielonej herbaty, tętniaki aorty brzusznej słabiej się rozwijały.


Krok w kierunku tricodera

23 maja 2016, 11:19

Znany ze Star Treka tricoder, niewielkie wielofunkcyjne urządzenie służące do odbierania sygnałów, ich analizowania i zapisywania, może już w niedalekiej przyszłości stać się rzeczywistością.


Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia

18 maja 2016, 10:57

U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.


Jedzenie świeżych owoców zmniejsza ryzyko udaru i zawału

11 kwietnia 2016, 11:43

U ludzi, którzy przez większą część tygodnia jedzą świeże owoce, ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.


Niskie dawki litu wydłużają życie

8 kwietnia 2016, 12:58

Niskie dawki litu przedłużają życie muszek owocowych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy